Confesiunile cadrelor medicale din spitalele ieşene sunt de-a dreptul şocante: „Sunt de la zi la zi din ce în ce mai speriate”

Publicat: 03 apr. 2020, 10:16 Autor: Hermina Hagianu News
Confesiunile cadrelor medicale din spitalele ieşene sunt de-a dreptul şocante: Sunt de la zi la zi din ce în ce mai speriate

Mii de cadre medicale ieșene se luptă de câteva săptămâni cu o situație fără precedent. Au cerut serviciile psihologilor pentru a putea trece cu bine peste pandemia de COVID-19.

În acest moment, la Spitalul de Neurochirurgie Iași este internat la Secția de Anestezie și Terapie Intensivă un pacient suspect de coronavirus. Acestuia i s-au recoltat probele, iar cadrele medicale așteaptă cu sufletul la gură rezultatul.

Multe dintre cadrele medicale au ales să se autoizoleze în cămine pentru studenți doar pentru a-și proteja familiile. Teama că ar putea fi infectați, lipsa costumelor de protecție creează panică și isterie în rândul luptătorilor din linia întâi.

„Multe cadre medicale aleg să se rupă de familie pentru o perioadă nedeterminată”

Luptătorii din linia întâi, asistenții și infirmierele, cei care intră zilnic în contact direct cu pacientul se tem pentru viața lor, se tem că s-ar putea infecta și ar putea contamina întreaga familie.

„Multe cadre medicale aleg să se rupă de familie pentru o perioadă nedeterminată. Spun nedeterminată pentru că nimeni nu știe când se va sfârși totul. În acest moment, aproximativ 30 de cadre medicale sunt în autoizolare față de familiile lor în căminul T20. Și-au sacrificat libertatea pentru a fi în folosul pacienților. Aceștia, practic, merg la serviciu și se întorc în cămin pentru a se asigura că nu-și vor contamina familiile”, spune Iulian Cozianu, președintele Sanitas Iași, potrivit bzi.ro

Peste 200 de cadre medicale au cerut disperate ajutorul

Președintele Sanitas primește din ce în ce mai multe solicitări de la cadrele medicale care doresc cazare. Numai de la Spitalul de Neurochirurgie s-au primit 80 de solicitări în ultima săptămână. În total, pe toate spitalele din Iași, sunt mai bine de 200 de solicitări.

„De la zi la zi, numărul de solicitări crește. Multe cadre medicale mai trag de timp, pentru a petrece mai mult cu familiile lor înainte de izolare. Mulți afirmă că se vor caza în spațiile special amenajate când în unitățile medicale în care profesează se vor confrunta cu primul pacient diagnosticat cu COVID-19”, adaugă președintele Sanitas Iași.

„Asistentele-șefe au un rol extrem de dificil în această perioadă”

Asistentele-șefe din spitale reprezintă singurul sprijin pentru asistente şi infirmiere. Deşi acestea încearcă să le ridice celorlaţi angajaţi moralul şi să îi susţină, de multe ori „și ele își pierd credința că va fi bine”.

„Asistentele-șefe au un rol extrem de dificil în această perioadă. Acestea mențin moralul celorlalți angajați, deși de multe ori și ele își pierd credința că va fi bine. Cadrele medicale sunt de la zi la zi din ce în ce mai speriate din cauza creșterii rapide a numărului de cazuri înregistrate în rândul colegilor de breaslă. Practic, ai în fața ta zilnic pacienți cu care interacționezi în mod direct și despre care nu știi dacă sunt contaminate sau nu”, încheie Iulian Cozianu, președintele Sanitas Iași.

Publicat: 03 apr. 2020, 10:16 Autor: Hermina Hagianu News
S-a alăturat presei în anul 2016, inițial în trustul Intact Media Group, iar din 2019 este redactor la publicația CIAO.RO,…...
Pe aceeași temă
×